Bosanski (BA)English (UK)

Klub

Tenis klub „Tenis Pro 1996“ Sarajevo, osnovan je u aprilu 1996 god. Idejni tvorac i osnivač kluba je bio veliki teniski entuzijast, Namik Terzimehić, a zajedno sa Harisom Kafedžićem, predsjednikom kluba, pokrenut je projekat jednog sasvim novog koncepta prezentacije i razvoja tenisa, koji je rezultirao saradnjom sa jednim od najznačajnijih teniskih klubova u svijetu, Kraljevskim teniskim klubom, „RCT BARCELONA 1899“.

Slika-za-Klub

Klub je okupio veliki broj mladih sportista koji su se od teniskih početnika, kroz djelovanje u klubu, profilisali u igrače, trenere, sudije i sportske menadžere, a karakteristično im je da su svi bez izuzetka postali akademski građani sa briljantnim profesionalnim karijerama.

Od mnogih koji su bili dio klupske istorije svakako treba istaći one koji su dali najveći doprinos razvoju kluba.
Prije svih, Zehra OBARČANIN koja je u klub došla kao prevodilac španjolskog jezika, nakon toga postala i generalni sekretar kluba, da bi nakon smrti gosp. Namika Terzimehića, postala direktor kluba.

Veliki doprinos razvoju kluba, kao aktivni članovi u upravljačkim strukturama kluba dali su i gosp. Fahrudin ORUČEVIĆ, Ramiz MEHAKOVIĆ, Muharem HAMZIĆ, Kemal ADEMOVIĆ, rahmetli Sabahudin RESIĆ.
Svojim nesebičnim angažmanom podršku klubu su ispred Gradske Uprave davali bivši gradonačelnici i dogradonačelnici : gosp. Muhidin Hamamdžić, gosp. Rasim GAČANOVIĆ, g-đa Semiha BOROVAC, gosp. Alija BEHMEN, gosp. Željko LER, gosp. Josip JURIŠIĆ, gosp. Nenad MARKOVIĆ, gosp. Igor KAMOČAJI, a ispred Kantona Sarajevo, premijeri i ministri : gosp. Mustafa MUJEZINOVIĆ, gosp. Midhat HARAČIĆ, gosp. Denis ZVIZDIĆ, gosp. Besim MEHMEDIĆ, gosp. Fikret MUSIĆ, gosp.Emir HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, gosp.Ivica ŠARIĆ, gosp. Dubravko LOVRENOVIĆ i drugi, a ispred Općine Stari Grad g-đa Halima HADŽIJAMAKOVIĆ, gosp. Mustafa RESIĆ, gosp. Ibrahim HADŽIBAJRIĆ.

Od mladih tenisera koji su kao članovi ostavili trag u istoriji kluba treba pomenuti: Nađa i Feđa ORUČEVIĆ, Vedad KASUMAGIĆ, Edo TERZIMEHIĆ, Hana MEHMEDAGIĆ, Nedim TALJANOVIĆ, Mirza MEHAKOVIĆ, Maša KAMARAŠEVIĆ, Amir i Alem HAMZIĆ, Ajla HADŽISMAJLOVIĆ, Adnan i Emir KALAUZOVIĆ, Aida i Ina HADŽISELIMOVIĆ, Goran GULIN, Dino DELJKIĆ, Nerma OBARČANIN, Armina i Armin FAZLIĆ i mnogi drugi.

Kao kruna saradnje između TK „TENIS PRO 1996“ i „RCT BARCELONA 1899“, nastao je turnir ''Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo“ teniski turnir za tenisere i teniserke do 16 godina. To je prvi evropski ETA teniski turnir druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a tek treći u regiji.

Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone ''RTC Barcelona -1899'', klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je trenutno najpoznatiji, Rafael NADAL,drugorangirani teniser na ATP ljestvici. Sedamnaest godina koliko već organizujemo sada već veliku sportsku manifestaciju, klub iz Barcelone pruža nam veliku podršku. Zahvaljući njima i našim sponzorima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama.
Posebnu ulogu u realizaciji ovog društveno korisnog projekta, pripada Gradskoj Upravi i Gradskom Vijeću koji već dugi niz na najkonkretniji način pomažu ovaj turnir.

2001 god., Grad Sarajevo je kreirao protokol o saradnji i podršci TK “Tenis Pro” sa RCT Barcelona 1899, a među potpisnicima sporazuma su bili, tadašnji Gradonačelnik gosp. Muhidin Hamamdžić, gosp. Juan Maria Tintore, Predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RCT Baracelona 1899, gosp. Oli Meampa, Direktor za razvoj Evropske Teniske Asocijacije i Neven Tomić tadašnji predsjednik TS BiH.
Takođe, naš turnir je od samog početka podržan od strane Vlade Kantona Sarajevo preko Ministrstva kulture i sporta. 
Osnovni moto teniskih entuzijasta okupljenih oko TK “Tenis Pro 1996” Sarajevo, je promocija zdravog odrastanja mladih ljudi, koji kroz bavljenje tenisom stiču navike zdravog življenja.

Poseban akcenat dat je animiranju mladih ljudi da kroz dugogodišnju saradnju sa Kraljevskim teniskim klubom iz Barcelone, stvaraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz Barcelone i njeguju tradicionalno prijateljstvo dva olimpijska grada.
Na ovaj način se najkonkretnije djeluje protiv droge, kriminala i prostitucije, opasnosti koji svakodnevno uzimaju svoj danak i uništavaju mlade živote a društvu stvaraju probleme čije otklanjanje zahtijeva mnogo sredstava vremena sa neizvjesnim ishodom.

Svake godine, Kanton i Grad Sarajevo i naš klub ugoste stotinjak teniserki i tenisera iz 15-ak evropskih zemalja
U organizacionom timu turnira nalaze se mladi ljudi, nekadašnji aktivni teniseri i članovi kluba, a danas treneri novih naraštaja tenisera. Uz pomoć menadžmenta kluba TK Tenis Pro, pokroviteljstva Gradske uprave, podrške Kantona Sarajevo i sponzora, ovaj turnir iz godine u godinu, poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira.
Posebnu čast organizatorima turnira čini dolazak gosp. Juan Maria TINTORE, Predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Baracelona 1899, koji svake godine pobjednicima uručuje pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelona našem turniru.

Vrijeme

Cloudy

-3°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 76%

Wind: 17.70 km/h

  • 25 Feb 2018

    Snow Showers -1°C -5°C

  • 26 Feb 2018

    Snow Showers -3°C -8°C

TenisPro 1996 Facebook