Bosanski (BA)English (UK)

Turnir

"Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2013" je teniski turnir za tenisere i teniserke do 16 godina. To je prvevropski ETA teniski turnir druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a tek treći u regiji. 

Iako je ovo zvanično trinaesti turnir po redu u sklopu našeg članstva u  ETA-u, mi smo sarajevskoj teniskoj publici poznati već sedamnaest godina. U prethodnom periodu, izgradili smo renome turnira i podigli ga na razinu evropskih teniskih turnira za juniore, što pokazuje i naše članstvo u ETA-u i prefiks drugog ranga.

Turnir2012

Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone "RTC Barcelona -1899", klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji, Rafael NADAL, trenutno  četvrti teniser na ATP ljestvici.  Sedamnaest godina koliko već organizujemo sada već veliku sportsku manifestaciju, klub iz Barcelone i Grad Barcelona pružaju nam veliku podršku. Zahvaljući njima i našim sponzorima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama.

Osnovni moto teniskih entuzijasta okupljenih oko TK "Tenis Pro 1996" Sarajevo, je promocija zdravog odrastanja mladih ljudi, koji  kroz bavljenje tenisom stiču navike zdravog življenja.

Poseban akcenat dat je animiranju mladih ljudi da kroz dugogodišnju saradnju  sa Kraljevskim teniskim klubom iz Barcelone, stvaraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz Barcelone i njeguju tradicionalno prijateljstvo dva olimpijska grada.

Na ovaj način se najkonkretnije djeluje protiv droge, kriminala i prostitucije, opasnosti koji svakodnevno uzimaju svoj danak i uništavaju mlade živote a društvu stvaraju probleme čije otklanjanje zahtijeva mnogo sredstava  vremena sa neizvjesnim ishodom.

Svake godine, Grad Sarajevo i naš klub ugosti  stotinjak teniserki i tenisera iz 15-ak evropskih zemalja, a ove godine interes za ovaj renomirani evropski turnir prevazišao je sva očekivanja. Prošle godine prijavljeno je ukupno 116 takmičarke i takmičara iz 22. država i to: Njemačke, Italije, Rusije, Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Švicarske, Turske, Grčke, Švedske, Austrie, Češke, Portugala, Brazila, Australie, Izraela, USA i Bosne i Hercegovine.

Ono na što smo posebno ponosni, je činjenica das u na našem turniru nastupala, sada već renomirana teniska imena poput: Marina ČILIĆA, trenutno 11. teniser na ATP listi, Ivana DODIGA, Mirze BAŠIĆA, Aldina ŠETKIĆA, Damira DŽUMHURA, Mervane JUGIĆ, Jasmine TINJIĆ i mnogih drugih koji su doprinijeli visokom renomeu turnira.

U organizacionom timu turnira nalaze se mladi ljudi, nekadašnji aktivni teniseri i članovi kluba, a danas treneri novih naraštaja tenisera. Uz pomoć menadžmenta kluba TK Tenis Pro, podrške Vlade Kantona Sarajevo, pokroviteljstva Gradske uprave i sponzora, ovaj turnir iz godine u godinu, poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira.

Turnir će se održati od 12.08.-18.08.2013 na teniskim terenima "HEAD Teniske Akademije" u Sarajevu. 

U-16 Sarajevo Tournament Modo de compatibilidad-1

Posebnu čast organizatorima turnira čini dolazak gosp. Juan Maria TINTORE, Predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Baracelona 1899, koji će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelona, našem turniru.

Na inicijativu dugogodišnjeg člana i prijatelja TK "Tenis Pro 1996", bivšeg ministra Obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo, gosp. Fahrudina ORUČEVIĆA, od ove godine turnir ima i memorijalni karakter kao sjećanje na osnivača TK "Tenis Pro 1996", Namika TERZIMEHIĆA i Juana Antonia SAMARANA, velikog prijatelja sportista Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

Vrijeme

Cloudy

-4°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 79%

Wind: 17.70 km/h

  • 25 Feb 2018

    Snow Showers -1°C -5°C

  • 26 Feb 2018

    Snow Showers -3°C -8°C

TenisPro 1996 Facebook